Το καλάθι μου

Το καλάθι σου είναι άδειο
×
×
Ξέχασα των κωδικό μου
ΕίσοδοςΝέος Χρήστης; Κάνε εγγραφή εδώ
Ολοκλήρωσε την αγορά σου χωρίς δημιουργία λογαριασμού.

100 χρόνια NIKON SPORT OPTICS: ακρίβεια που ζωντανεύει

Καθώς η Nikon γιορτάζει τα 100ά της γενέθλια το 2017, θα θέλαμε να διηγηθούμε την άγνωστη ιστορία μιας εταιρείας που ιδρύθηκε για να εξερευνήσει νέες δυνατότητες οπτικής τελειότητας, ξεκινώντας από τα οπτικά συστήματα των πρώτων χρόνων της λειτουργίας της.

Γνωρίζατε ότι το πρώτο προϊόν της Nikon ήταν ένα ζευγάρι κιάλια;

Τα πρώτα χρόνια

Το 1917 τρεις από τους κορυφαίους κατασκευαστές οπτικών της Ιαπωνίας συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εταιρεία οπτικών γνωστή ως Nippon Kogaku K.K. Εκείνη την περίοδο, η Ιαπωνία στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές οπτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό, αλλά επιθυμούσε να αποκτήσει αυτάρκεια. Λόγω της δυσκολίας απόκτησης οπτικών γυαλιών, οι Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν τελικά τη δική τους τεχνολογία οπτικών.

Η παραγωγή κιαλιών για εμπορικούς σκοπούς βρισκόταν σε αρχικά στάδια όταν η Nikon κυκλοφόρησε διάφορα είδη κιαλιών το 1918. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβανόταν το μοντέλο Tenyu, που σήμαινε «θεϊκή προστασία». Μέσα σε έναν χρόνο, η Nikon δεν ήταν απλώς σε θέση να καλύπτει την τοπική ζήτηση, αλλά και να εξάγει κιάλια πρίσματος υψηλής ποιότητας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, όπως στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Βόρεια Αμερική και τη Ρωσία. Μέχρι τη δεκαετία του 1920 σημειώθηκε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος στην παραγωγή κιαλιών με την εμφάνιση των θρυλικών Mikron της Nikon το 1921, η παραγωγή των οποίων συνεχίστηκε κατά τις περιόδους βασιλείας των τριών Ιαπώνων αυτοκρατόρων. Το 1922 η Nikon δημιούργησε το ελαφρύ και compact μοντέλο Orion 6x24 με γερμανική τεχνολογία – η τελευταία λέξη της τεχνολογίας εκείνη την εποχή – ενώ το 1923 κυκλοφόρησε το Novar 7x50 που περιλάμβανε μεγάλους αντικειμενικούς φακούς 50 mm. Το φωτεινό οπτικό πεδίο καθιέρωσε αυτά τα κιάλια ως ένα δημοφιλές προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στα μέσα του αιώνα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η Nikon είχε επεκτείνει το φάσμα των προϊόντων της συμπεριλαμβάνοντας φωτογραφικές μηχανές, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε την αφοσίωσή της στο πρώτο της προϊόν, τα κιάλια. Το 1948 παρουσιάστηκε μια νέα σειρά Mikron, συμπεριλαμβανομένου ενός μοντέλου CF των Mikron 6x15, το οποίο διέθετε μηχανισμό υψηλής ακρίβειας και κομψό φινίρισμα χρωμίου.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, είχε κάνει την εμφάνισή του ο σύγχρονος σχεδιασμός, τον οποίο η Nikon ενσωμάτωσε για πρώτη φορά στη σειρά «Α» των κιαλιών πρίσματος τύπου porro, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου 8x30 A και των ελαφρώς μεγαλύτερων μοντέλων 7x35 A και 9x35 A. Αυτά τα προϊόντα έδειξαν ότι η παραγωγή άριστου εξοπλισμού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με απλές μεθόδους, χωρίς επιβάρυνση στην ποιότητα των υλικών ή την ακρίβεια της συναρμολόγησης. Η σειρά «Α» αποτέλεσε το πρότυπο για τη σειρά «Ε» η οποία περιλάμβανε τα μοντέλα 8x30, 7x35 και 10x35, με εκτεταμένο οπτικό πεδίο. Τα κιάλια 8x30 EII και 10x35 EII με την εκπληκτική οπτική απόδοση αποτελούν έως και σήμερα μέρος της τρέχουσας γκάμας προϊόντων. Τα πρώτα «μοντέρνα» κιάλια δημιουργήθηκαν το 1964. Επρόκειτο για compact μοντέλα που διέθεταν μοναδική «εμφάνιση Nikon» με βελτιωμένη λαβή για μεγαλύτερη άνεση και εξαιρετική οπτική απόδοση.

Εστίαση στο μέλλον

Η φουτουριστική τάση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κομψής και υπερ-μοντέρνας σειράς Compact Dach Series (6x, 8x20D CF) με τα ευκρινή, compact και ελαφριά κιάλια πρίσματος τύπου roof το 1978. Όντας μέχρι και σήμερα δημοφιλή, τα κιάλια αυτά έμειναν στην ιστορία ως ένα σύμβολο υψηλής σχεδίασης, όταν συμπεριλήφθηκαν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 1980.

Το 1982, τα κιάλια V-Line 10x25 CF ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας ανάμεσα στην Nikon και τον εμβληματικό βιομηχανικό σχεδιαστή Giorgetto Giugiaro, ο οποίος είχε σχεδιάσει επίσης το πρώτο Volkswagen Golf. Ο νέος σχεδιασμός με επίπεδες επιφάνειες και ευθείες γραμμές οδήγησε τα κιάλια σε τεράστια επιτυχία. Ο Giugiaro επηρέασε σημαντικά τον σύγχρονο σχεδιασμό της Nikon, καθώς ανέλαβε επίσης τη σχεδίαση του μοντέλου F3 SLR του 1980, της κορωνίδας των φωτογραφικών μηχανών της Nikon.

Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους

Το πρώτο πεδιοσκόπιο της Nikon σχεδιάστηκε για τους παρατηρητές πουλιών και κυκλοφόρησε το 1981 με την ερευνητική βοήθεια της Ιαπωνικής κοινότητας άγριων πουλιών. Η συνεισφορά της κοινότητας βοήθησε στη δημιουργία ενός πεδιοσκοπίου με υψηλή οπτική απόδοση, με compact και ελαφρύ σώμα και με μεγάλη αντοχή στο νερό. Το μοντέλο του 1982 ήταν το πρώτο που διέθετε φακό με κρύσταλλο εξαιρετικά χαμηλής διασποράς (ED), που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η καλύτερη οπτική τεχνολογία της Nikon για φακούς φωτογραφικών μηχανών.

Τα κιάλια 10x25 F έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους το 1986. Ήταν τα πρώτα κιάλια της Nikon με σχεδιασμό compact, ο μηχανισμός δίπλωσης των οποίων ήταν εμπνευσμένος από τα αναδιπλούμενα φτερά των αεροσκαφών στα αεροπλανοφόρα. Οι επενδύσεις με καουτσούκ, που ήταν μια νέα και αναπτυσσόμενη τάση, επέτρεπαν μεγαλύτερη ελευθερία στο χρώμα και στο σχεδιασμό.

Τα αδιάβροχα κιάλια 8x30D IF RC Waterproof Orange που κατασκευάστηκαν το 1987 ανέβηκαν στο υψηλότερο βάθρο της επιτυχίας. Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια της κοινής αποστολής της Ιαπωνίας, της Κίνας και του Νεπάλ στο Έβερεστ το 1988. Χρησιμοποιήθηκαν στη βάση της αποστολής για τον έλεγχο της προόδου ανάβασης των μελών της ομάδας. Έχοντας δημιουργηθεί για να είναι ανθεκτικά σε ακραίες συνθήκες, αυτά τα κιάλια απέδειξαν την ποιότητά τους σε αυτό το περιβάλλον που αποτελούσε μια κορυφαία πρόκληση.

Καθώς η δημοτικότητα των εξωτερικών δραστηριοτήτων αυξήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη για πιο compact και πιο ανθεκτικά στο νερό κιάλια, η Nikon παρουσίασε το μοντέλο Shellte 8x23 CF WP το 1988. Η έμπνευση για το όνομα προήλθε από τη λέξη «seashell» («όστρακο»), ενω τα κιάλια περιείχαν άζωτο ώστε να είναι πραγματικά αδιάβροχα.

Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε το μοντέλο 6-12x24D CF Zoom, τα πρώτα κιάλια με zoom της Nikon που διέθεταν σύστημα πρίσματος τύπου roof (Dach-prism). Αυτά τα κιάλια με σύστημα οπτικών μηχανισμών με συνεχή μεταβολή από 6x έως 12x έγιναν ένα εξαιρετικά περιζήτητο προϊόν. Στο σύστημα οπτικών μηχανισμών εφαρμόστηκε πολυστρωματική ανακλαστική επίστρωση για τη διασφάλιση ευκρινών και καθαρών εικόνων.

Οι λάτρεις της όπερας ευνοήθηκαν το 1996 όταν δημιουργήθηκαν τα κιάλια 5x15D CF της Nikon, ένα μοντέλο χαμηλής ισχύος που προοριζόταν κυρίως για την όπερα. Η ιδέα αυτού του πρωτότυπου σχεδιασμού ήταν ότι τα κιάλια «πρέπει είναι ευχάριστα στο κράτημα και τη χρήση». Διέθεταν επένδυση από τιτάνιο – όπως η φωτογραφική μηχανή Nikon 35Ti – και φινίρισμα από παραδοσιακό ιαπωνικό βερνίκι.

Η νέα χιλιετία

Με την αλλαγή της χιλιετίας η Nikon είχε εισέλθει στην αγορά των τηλέμετρων laser. Το πρώτο της προϊόν ήταν το τηλέμετρο Laser 800, που κυκλοφόρησε το 1999. Χρησιμοποιώντας το χρόνο αντανάκλασης του υπέρυθρου laser, το τηλέμετρο μετρούσε και παρουσίαζε την απόσταση από το στόχο, στο γκολφ, τα θαλάσσια αθλήματα και σε άλλες εξωτερικές δραστηριότητες.

Έχοντας διασφαλίσει τη φήμη της ως παγκόσμια επωνυμία για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, η Nikon συνέχισε να προωθεί την καινοτομία και την υψηλότερη τεχνική αριστεία. Η δημοφιλής σειρά κιαλιών MONARCH κυκλοφόρησε το 2002, ενώ το 2004 κυκλοφόρησε το κορυφαίο τηλέμετρο laser, το Laser 800S, το οποίο προσφέρει λειτουργία προτεραιότητας πρώτου στόχου και λειτουργία προτεραιότητας απομακρυσμένου στόχου.

Για τα εκατοστά της γενέθλια, η Nikon δημιούργησε τα πιο προηγμένα της κιάλια, τη σειρά WX, με εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο. Συμβολίζοντας το αποκορύφωμα των οπτικών επιτευγμάτων, αυτά τα κιάλια μπορούν να σας ταξιδέψουν στα βάθη ενός έναστρου ουρανού, εμφανίζοντας τα πραγματικά χρώματα των γαλαξιών και των αστεριών, χωρίς καμία αίσθηση κάδρου που μειώνει την ορατότητά σας.

Εδώ και εκατό χρόνια, η Nikon ζωντανεύει τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό με εξαιρετική ακρίβεια. Αλλά ποτέ δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Να περιμένετε ακόμα μεγαλύτερα άλματα στον αιώνα που ακολουθεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Nikon, επισκεφθείτε την τοποθεσία: www.nikon.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/NikonGR και στο Instagram: @nikongreece